Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να υποστούν μία ακόμη εξευτελιστική έξοδο όπως αυτή του Αφγανιστάν το 2021. Τα σχέδια τους στην Ουκρανία έχουν αποτύχει αφού οι Ουκρανοί έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα με την Ρωσία να κερδίζει. Χρειάζονταν έναν αντιπερισπασμό.

Έκαναν μια ύστατη προσπάθεια στο Αρτσάχ με πιθανό στόχο να ανοίξει νέο μέτωπο για τους Ρώσους. Η χρονική στιγμή της όλης επιχείρησης, κατά την διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, κινεί πολλές υποψίες. Το Αρτσάχ χάθηκε στα χέρια των Τουρκαζέρων αλλά η Ρωσία δεν άρπαξε το δόλωμα, πρώτο γιατί η κυβέρνηση της Αρμενίας είναι πουλημένη στην Δύση, δεύτερο γιατί οι σχέσεις της με την Τουρκία έχουν προτεραιότητα και τρίτο γιατί δεν υπήρχε λογική να αναμιχθούν σε αυτή την φάση.

Λίγες μέρες μετά την μετακίνηση των προσφύγων προς την Αρμενία, στις 7/10 ξεκίνησαν τα απανωτά χτυπήματα στο Ισραήλ από την Χαμάς. Το Ισραήλ μπήκε στο κόλπο με την προϋπόθεση να του φέρει νέες διεκδικήσεις σε παλαιστινιακές περιοχές, κυρίως στην Γάζα.

Για οργανώσεις όπως η Χαμάς που πουλούν και την μάνα τους για το χρήμα και μερικές στιγμές παγκόσμιας δημοτικότητας, ήρθε να προστεθεί και η ικανοποίηση των βαθύτερων τους ενστίκτων με χτυπήματα προς το Ισραήλ που δήθεν «πιάστηκε στον ύπνο» με όλα τα προηγμένα συστήματα τεχνολογίας που διαθέτει.

Παράλληλα το μεγάλο σχέδιο ενεργοποίησης των ισλαμιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο τίθεται ήδη σε εφαρμογή. Αρχικά για αλληλεγγύη όπως βλέπουμε προς τους Παλαιστινίους και αργότερα για περισσότερες διεκδικήσεις, κάτι που θα φέρει συγκρούσεις με τους ντόπιους πληθυσμούς.

Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια στην Ευρώπη, κάτι που εκλαμβάνεται ως μια κρίση που δύναται να επιφέρει τεράστια κέρδη σε αυτούς που γνωρίζουν πως να εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις.

Αυτή είναι η δική μου μετάφραση των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Ένα win – win σενάριο για διοργανωτές και συμμετέχοντες, με εξαίρεση τους Ουκρανούς, τους Αρμένιους και τους Παλαιστινίους.

Αξίζει να αναφερθει και ο ρόλος της Κύπρου σε όλα αυτά. Η Κύπρος είναι η μοναδική έξοδος κινδύνου για το Ισραήλ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αφού είναι περικυκλωμένο από αραβικές χώρες. Στόχος να προσέλθουν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί επενδυτές με τις οικογένειες τους για να ενδυναμωθεί η εδώ κοινότητα. Κάποτε η Κύπρος ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για την δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ…

Αλέξης Μακρίδης