Αφού ο Χριστιανικός κόσμος Ελλάδας και Κύπρου γιόρτασε για τρεις βδομάδες την ειδωλολατρική γιορτή του καρναβαλιού (ρίζες της οποίας βρίσκονται στη διονυσιακή λατρεία και σε άλλα ειδωλολατρικά έθιμα όπως το μασκάρεμα), μία βδομάδα αργότερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας αναθεμάτισε 7 Χ 3 φορές τους Έλληνες και τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

2ος Αναθεματισμός

«Σε όσους αποδέχονται τις διδασκαλίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και δεν τις σπουδάζουν μόνο για μόρφωση, αλλά ακολουθούν και τις ιδέες τους τις μάταιες και τις πιστεύουν ως αληθινές, και μάλιστα ωσάν αυτές να περιέχουν τη βεβαιότητα, και επιμένουν να παρασύρουν σ’ αυτές άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά και να τις διδάσκουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ»

5ος Αναθεματισμός

«Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ»

6ος Αναθεματισμός

«Σε όσους προτιμούν τη λεγόμενη σοφία των εκτός χριστιανισμού Ελλήνων την ανόητη και ακολουθούν τους δασκάλους τους και δέχονται ότι υπάρχει μετεμψύχωση ή ότι οι ανθρώπινες ψυχές χάνονται όπως τα άλογα ζώα και ξεπέφτουν στην ανυπαρξία και εξαιτίας αυτών των ιδεών τους αθετούν την ανάσταση, την κρίση [κατά τη δευτέρα παρουσία] και την τελική ανταπόδοση σύμφωνα με όσα έπραξε στη ζωή του ο καθένας, ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ»

7ος Αναθεματισμός

«Σε όσους λένε ότι είναι καλύτεροι κατά πολύ οι σοφοί των ΕΛΛΗΝΩΝ και οι πρωτοστάτες στις αιρέσεις, στους οποίους οι επτά άγιες και Καθολικές Σύνοδοι και όλοι οι Πατέρες που έλαμψαν μέσα στην Ορθοδοξία τους επέβαλαν ανάθεμα, ως ξένους στην Καθολική Εκκλησία, καθώς πλεόνασαν τα ψεύτικα και βρόμικα λόγια τους και εδώ και στη μέλλουσα κρίση, και σε κείνους που είναι ευσεβείς και ορθόδοξοι αλλά αμάρτησαν από ανθρώπινο πάθος ή από άγνοια, ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝΑΘΕΜΑ»

Τα πιο πάνω επικυρώθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στη Σύνοδο του 843 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη που οργανώθηκε από τον Πατριάρχη Μεθόδιο με συναίνεση της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Εκεί επιβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου (787 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου αποκυρήχτηκαν οι αποφάσεις της εικονομαχικής συνόδου της Ιερείας και αποφασίστηκε να υπάρχουν εικόνες αγίων στις εκκλησίες. Οι εικόνες αυτές δεν θα λατρεύονταν αλλά θα προσκυνούνταν με σκοπό την απόδοση τιμής στον απεικονιζόμενο άγιο) και δόθηκε οριστικό τέλος στην Εικονομαχία. Ταυτόχρονα καθορίστηκαν οι κανόνες της εκκλησιαστικής ζωής και οι θεολογικές αλήθειες που περιέχονται στο δόγμα της Εκκλησίας του Χριστού, κάτι που σημαίνει καταδίκη όλων των αιρέσεων και των αιρετικών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής φιλοσοφίας και άλλων ειδωλολατρικών αντιλήψεων.

Σε μία πηγή όπου γίνεται απόπειρα να αιτιολογηθούν οι αναθεματισμοί, δίνεται ο ισχυρισμός ότι ο ίδιος ο Κικέρωνας (Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και δικηγόρος) διακήρυξε τα εξής: «δὲν ὑπάρχει παραλογισμός, ὁσονδήποτε χονδροειδής, ὁ ὁποῖος νὰ μὴ ἐγένετο παραδεκτὸς καὶ νὰ μὴ ἐδιδάχθη ὑπὸ τινὸς φιλοσόφου»

Σε τι αποσκοπεί το επιχείρημα αυτό, μήπως αποδεικνύει πως ό,τι δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν παράλογο; Όχι βέβαια για αυτό ως επιχείρημα είναι άστοχο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη το τέλος του Κικέρωνα δια αποκεφαλισμού από την δεύτερη Τριανδρία στην οποία είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική, φαίνεται ότι υπήρχε λόγος που η γυναίκα του Οκτάβιου του τρύπησε συμβολικά την γλώσσα.

Στην ίδια πηγή αναφέρονται οι αστοχίες του Πλάτωνα, και πάλι ως απόπειρα για να αιτιολογηθούν οι αναθεματισμοί. Ανάμεσα τους και το παρερμηνευμένο παράδειγμα για την θέση της γυναίκας στον Πλάτωνα. Θα πρέπει κατ’αρχή να ληφθεί υπόψη η ιστορική περίοδος και οι επικρατούσες συνθήκες της εποχής. Όμως η θέση του Πλάτωνα δεν είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι κοινές, όπως συχνά αναφέρεται. Στο βιβλίο Η’ της Πολιτείας γίνεται αναφορά για ίση μεταχείριση του γυναικείου πληθυσμού άνευ διακρίσεων.

Μήπως όμως να μιλήσουμε για τις αστοχίες της Παλαιάς Διαθήκης; Ή για το κάψιμο των γυναικών κατά την Ιερά Εξέταση στον Μεσαίωνα;

Συμπέρασμα: οι αναθεματισμοί κατά των Ελλήνων που γίνονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας πρέπει να καταργηθούν.