Αριστεροί και «κομμουνιστές» (σε εισαγωγικά μπαίνει ο τύπος του κομμουνιστή που δεν θα άντεχε ούτε και μία μέρα σε κομμουνιστικό καθεστώς αφού έμαθε να απολαμβάνει όλα τα αγαθά του καπιταλισμού) θεωρούν τον Φιντέλ Κάστρο μεγάλο ήρωα και επαναστάτη. Συμφωνώ και προσθέτω πως ο Φιντέλ φρόντισε να αποκαταστήσει την εθνική αξιοπρέπεια του κουβανικού λαού, μακριά από τον έλεχο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των παγκόσμιων κολοσσών.

Οι αριστεροί όμως δεν δέχονται σε καμία περίπτωση ότι ο ήρωας τους παραδειγματίστηκε από έναν άλλο ήρωα και επαναστάτη, τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Και όμως οι επιστολές του Φιντέλ αποτελούν ιστορικό γεγονός και αποδεικνύουν πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η πιο πάνω θέση ισχύει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο είχε αποστείλει επιστολή προς τον Διγενή εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον αγώνα των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην οποία είχε γράψει: «Συνταγματάρχα, ο αγώνας σου με έχει γοητεύσει και μου χρησίμευσε ως παράδειγμα για την ελευθερία της δικής μου πατρίδας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι να βασιλεύσει επιτέλους στον κόσμο η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη». Όταν το 1974 ο Γρίβας απεβίωσε, ο Φιντέλ έγραψε επιστολή προς την σύζυγο του στην οποία έγραψε ανάμεσα σε άλλα: «εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».

Οι αριστεροί δεν δέχονται τα πιο πάνω. Ο Γρίβας έκανε το πραξικόπημα, μας λένε.

Ο Γρίβας δεν έκανε το πραξικόπημα, όχι γιατί είχε απεβιώσει 6 μήνες νωρίτερα αλλά επειδή είχε συνειδητοποιήσει ότι ένα τέτοιο γεγονός θα έδινε μια καλή δικαιολογία στην Τουρκία. Ο Φιντέλ είχε όμως θέσει σε εφαρμογή τα δικά του σχέδια κάνοντας ένοπλο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης του Φουλχένσιο Μπατίστα, η οποία έπεσε το 1959.

Μα ο Μπατίστα ήταν δικτάτορας και Αμερικανοκινούμενος, λένε.

Και ο Μακάριος ήταν Αγγλοκινούμενος, και σε βάθος χρόνου ανέπτυξε επίσης χαρακτηριστικά δικτάτορα. Ενώ το 1955 ορκίστηκε την Ένωση, το 1956 έκανε μεταστροφή κατόπιν άσκησης πίεσης από τους Άγγλους μετά την εξορία του στις Σευχέλλες. Το 1959 υπόγραψε ένα δοτό σύνταγμα ρατσιστικού τύπου (αφού βασιζόταν σε διαχωρισμό δύο κοινοτήτων) χωρίς να ρωτήσει τον κυπριακό λαό. Το 1963 εισηγήθηκε τα 13 σημεία που του όρισαν οι Άγγλοι και εμμέσως προκάλεσε την Τουρκανταρσία και την απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1964 προσφέρθηκε η Ένωση στον Μακάριο από τις ΗΠΑ με την Ελλάδα σύμφωνη, αλλά την αρνήθηκε, επικαλούμενος, ανάμεσα σε άλλα την μη οικονομική βιωσιμότητα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, είχε συνηθίσει τον θρόνο που κατείχε σε σημείο που ήταν αδύνατο να τον αποχωριστεί. Το Μακαριακό καθεστώς φυλάκιζε και βασάνιζε τους αντιφρονούντες και διέπραξε δολοφονίες, όπως για παράδειγμα η στυγερή δολοφονία των Ευριπίδη Νούρου και Νεοκλή Παναγιώτου (Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Αγωνιστών Λεμεσού) τον Αύγουστο του 1961 στον δρόμο προς την Λευκωσία. Το 1968 υπήρχε ένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάκης Ευδόκας, ο οποίος λοιδωρήθηκε επανηλειμμένα σε συγκεντρώσεις του από τους τραμπούκους του Μακαριακού καθεστώτος και επίσης φιμώθηκε από το ΡΙΚ που δεν τον παρουσίαζε. Τι ήταν αυτό που φοβόταν το μακαριακό καθεστώς για να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες; Το εκλογικό αποτέλεσμα του 1968 ήταν μια απάτη. Πιθανόν να κέρδιζε τις εκλογές ο Μακάριος αλλά όχι με ποσοστό 97%. Ο Ευδόκας φυλακίστηκε το 1970 για το άρθρο του «Ο Μακιαβέλι στον Μακάριο». Πολλοί είναι αυτοί, και ιδιαίτερα αριστεροί, που ορθά στηρίζουν ότι τέτοιου είδους πρακτικές συμβαίνουν μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα.

Μα η ΕΟΚΑ Β’ έκανε εγκληματικές ενέργειες, μας αναφέρουν.

Αυτά που έκανε η ΕΟΚΑ Β’, γίνονταν την εποχή εκείνη σε αρκετές χώρες ως αντίδραση στην καταπίεση των εκάστοτε καθεστώτων. Και η ομάδα του Φιντέλ έκανε εγκληματικές ενέργειες, ο ίδιος καταδικάστηκε το 1953 σε φυλάκιση 15 ετών μετά την ένοπλη επίθεση στους στρατώνες Μονκάδα. Αποφυλακίστηκε όμως μετά από 2 χρόνια και διέφυγε στο Μεξικό για να οργανώσει την Επανάσταση.

Μα η ΕΟΚΑ Β’ έφερε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επαναλαμβάνουν.

Δεν ήταν η ΕΟΚΑ Β’ αλλά αυτοί που οργάνωσαν το πραξικόπημα – Ιωαννίδης και CIA. Όσοι ξέμειναν από την οργάνωση ακολούθησαν τους χουντικούς. Η επαναστατική κυβέρνηση του Φιντέλ είχε επίσης φέρει την εισβολή των Αμερικανών και της CIA το 1961 στον Κόλπο των Χοίρων. Η στρατιωτική επιχείρηση αντιμετωπίστηκε μεν με επιτυχία, στα επόμενα χρόνια όμως η Αμερική κατάφερε, με την εφαρμογή ολοκληρωτικού εμπάργκο το 1962 στις εξαγωγές προς την Κούβα (κάτι που απαίτησε και από πολλές άλλες χώρες), να εξαθλιώσει μεγάλο μέρος του κουβανικού λαού που μετανάστευε κατά δεκάδες χιλιάδες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το κύμα μετανάστευσης συνεχίζει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα το 2022 μετανάστευσαν μόνο στην Αμερική 178 χιλιάδες Κουβανοί.

Οι αριστεροί και οι «κομμουνιστές» της Κύπρου δεν παραδέχονται ότι αυτά που καταλογίζουν στον Γρίβα, ταιριάζουν πλήρως στον Φιντέλ Κάστρο. Βρίσκονται σε μία συνεχή άρνηση για αυτά που δεν τους βολεύουν και προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκαλύψουν γεγονότα με διαστρεβλώσεις, καθιστώντας μάταιο τον οποιoδήποτε διάλογο.

Το ψήφισμα που πέρασε πριν λίγες μέρες η κυπριακή βουλή, το οποίο καθιστά τον Γεώργιο Γρίβα ανάξιο τιμών από την Πατρίδα, αποτελεί ντροπή για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Αλέξης Μακρίδης