Στις 14/03/2022 ο κύριος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» και έδωσε υποσχέσεις στους αιτητές ασύλου ζητώντας να τον εμπιστευτούν. Γνωρίζει βεβαίως ότι το 80% από αυτούς δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, ότι 9 στους 10 μπαίνουν παράνομα από τα κατεχόμενα και αρκετοί παριστάνουν τα ανήλικα για να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης, με λίγα λόγια, δεν είναι άτομα που χρήζουν εμπιστοσύνης, πόσο μάλλον να την απαιτούν από τον αρχηγό του κράτους που τους φιλοξενεί.

Οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς και των ευρύτερων περιοχών καθώς και οι κοινοτάρχες μετά από συνάντηση που είχαν πέρσι με τον υπουργό εσωτερικών κύριο Νουρή έχουν στείλει επιστολές εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για την κατάσταση που επικρατεί  στις κοινότητες τους από αιτητές ασύλου που διαφεύγουν από ένα υπερχειλισμένο κέντρο (χωρητικότητας 600 ατόμων, το οποίο τώρα φιλοξενεί 2500 άτομα) μπαίνουν σε σπίτια, κλέβουν, προκαλούν ζημιές, ανάβουν φωτιές και προσεγγίζουν παιδιά με άγνωστες προθέσεις. Οι κάτοικοι έχουν επίσης οργανώσει διαμαρτυρίες για να δείξουν έμπρακτα την αγανάκτηση τους. 

Τα αιτήματα ήταν, ανάμεσα σε άλλα, να απαγορευτεί η κυκλοφορία μεταναστών εντός των κοινοτήτων, να περιοριστεί ο αριθμός τους στο κέντρο στους 600 (με βάση την προβλεπόμενη χωρητικότητα), να παραμένουν εκεί για 20 μέρες όπως προβλέπεται και να επιβάλλεται ο νόμος στους μετανάστες που παρανομούν όπως επιβάλλεται στους Κύπριους πολίτες. Η πρόσφατη απάντηση του υπουργού εσωτερικών ήταν να διαβιβαστεί το θέμα στο υπουργείο δικαιοσύνης και να διευθετηθεί αργότερα νέα συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ΚΔ θα έπρεπε να είχε ήδη προβεί προ πολλού σε ενέργειες για την ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων των εκεί περιοχών. Αντί αυτού, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως ο καλός ποιμένας σε μετανάστες που ήρθαν παράνομα στην Κύπρο, στο 70% άντρες ηλικιών 25-40, κυρίως μουσουλμάνοι, που θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν τον Δούρειο Ίππο της Τουρκίας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Για κάποιους ήταν και θα είναι πάντα θέμα ανθρωπισμού. Ο ανθρωπισμός τελειώνει εκεί που ξεκινά το ψέμα και η απάτη, εκεί που σαν κράτος έχεις προσφέρει αυτό που μπορούσες ξεπερνώντας κάθε όριο (πάνω από το 5% του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτω από το 1%) και δεν μπορείς να χειριστείς τα δικά σου εσωτερικά προβλήματα αφού έχεις ανοίξει διάπλατα την πόρτα στα προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι με την τάση που έχουν για απόκτηση δύναμης και κύρους στη Μέση Ανατολή και γενικά στο παγκόσμιο.

Σε πρόσφατη παρουσίαση για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην οποία είχα παρευρεθεί, ήταν παρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος μας ανάφερε τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση και άφησε να νοηθεί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Κάθε άλλο παρά σε καλό δρόμο βρισκόμαστε. Μαζί με άλλους πολίτες εκφράσαμε την πραγματική εικόνα σήμερα αφού φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αυταπάτες για το έργο της. Μια βόλτα στο κέντρο της Λευκωσίας δείχνει τα αποτελέσματα των (αν)ενεργειών της κυβέρνησης. Το κέντρο της Λευκωσίας έχει μετατραπεί σε ένα γκέτο κυρίως από άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Κύπρου όπου οι κάτοικοι σιγά σιγά μετατρέπονται σε μειονότητα. Αυτή είναι μια εικόνα δημογραφικής αλλοίωσης, η οποία αναπόφευκτα, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, θα οδηγήσει σε ολική αλλοίωση του πληθυσμού μας που ήδη πάσχει από υπογεννητικότητα.

Αυτή την στιγμή εκκρεμούν 17.000 υποθέσεις αιτήσεων ασύλου και άλλες 7000 που είναι ενώπιον των 5 δικαστών που είναι διαθέσιμοι για να τις χειριστούν στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Αναμένεται σύστημα φύλαξης της πράσινης γραμμής από το Ισραήλ το οποίο θα πάρει τουλάχιστο 2 χρόνια να αναπτυχθεί πλήρως και θα κοστίσει 240 και πλέον εκατομμύρια με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί. Οι καθημερινές εισροές εκατοντάδων από τα κατεχόμενα είναι γεγονός και πλέον έχουμε τουλάχιστο 33.000 παράνομα διαμένοντες στην Κύπρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι στις πλείστες περιπτώσεις η επαναπροώθηση δεν είναι εφικτή αφού οι χώρες τους δεν τους δέχονται. Από τις 9962 απορριφθείσες αιτήσεις το 2021 μόνο οι 2320 έχουν απελαθεί, δηλαδή το 23%.

Ήδη γνωρίζουμε ότι στα κατεχόμενα η Τουρκία έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους (διάφορες πηγές αναφέρουν από 150.000 μέχρι 500.000) οι οποίοι συνιστούν πλειοψηφία σε σχέση με την φθίνουσα τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία κυμαίνεται στις 89.000. Καμία αναγνώριση όμως δεν έχει γίνει από την διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή ένωση για αυτό το έγκλημα πολέμου. Όπως ακριβώς και για το έγκλημα πολέμου της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του νησιού μας. Αντιθέτως η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία έτσι ώστε να μπορεί να διαπράττει εις βάρος μας το έγκλημα του εποικισμού ανενόχλητα, τώρα και στις ελεύθερες περιοχές.

Τον τελευταίο καιρό μπαίνουν γύρω στα 100 άτομα ανά μέρα (αυτοί που γνωρίζουμε) από την πράσινη γραμμή τους οποίους υποδεχόμαστε κανονικά. Όταν θα υπάρχει ένα σύστημα 24ωρης φύλαξης το οποίο θα προειδοποιεί την αστυνομία και την ΕΦ, τι θα κάνουμε διαφορετικά από αυτό που κάνουμε τώρα; Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα φύλαξης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με ενίσχυση της περίφραξης (ξεκάθαρα για το θέμα αυτό και όχι την εδραίωση της διχοτόμησης), περίπολα (πρόσληψη ατόμων ειδικά για τον σκοπό αυτό) και drones τα οποία θα εκτελούν καθημερινά δρομολόγια κατά μήκος της γραμμής. Μπορεί επίσης να προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης όπως έπραξε με την Πλατεία Ελευθερίας όπου ξοδεύονται 500.000 ευρώ το χρόνο για τον σκοπό αυτό. Αν η κυβέρνηση δεν πράξει τα αναγκαία θα είναι συνένοχος στη δημογραφική αλλοίωση του τόπου μας.

Αλέξης Μακρίδης