Κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγει τον δρόμο στους καλά αμειβόμενους δημοσκόπους οι οποίοι για μήνες προωθούν τα αποτελέσματα των «ερευνών» που διεξάγουν εκ μέρους κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.
Οι ρυθμιστές της κοινής γνώμης δίνουν μια ανεξήγητη έμφαση στα ευρήματα των δημοσκόπων, που συχνά υπερτερεί αυτής που θα έπρεπε να δινόταν για τις θέσεις και τον χαρακτήρα των υποψηφίων. Τα ευρήματα αυτά χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για ερωτήματα όπως το κλασικό «μα οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν σε αυτή την θέση, άρα ποια γραμμή θα ακολουθήσετε στο δεύτερο γύρο;» λες και οι έρευνες αποτελούν εκλογικό αποτέλεσμα και όχι ένα αμυδρό αποτύπωμα του βασισμένο σε τηλεφωνικές απαντήσεις χιλίων ατόμων.
Οι ευνοούμενοι υποψήφιοι και οι ακόλουθοι τους, χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτά για να επηρεάσουν το κοινό και σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρονται λες και το αποτέλεσμα έχει ήδη καθοριστεί. Για αυτό τον λόγο, οι δημοσκοπήσεις πρέπει να καταργηθούν. Εκτός αν βρεθεί κάποιος να απαντήσει επαρκώς και με σαφήνεια το καίριο ερώτημα: σε τι αποσκοπούν; Εκτός από το να κατευθύνουν με ύπουλο τρόπο τους ψηφοφόρους προς μια επιδιωκόμενη κατεύθυνση, εκτός από το να αποτελούν παραπέτασμα καπνού για υποψήφιους που έχουν πολλά να κρύψουν, που αποσκοπούν; Εκτός από το να προάγουν την αλαζονεία των δημοσκόπων και κάποιων δημοσιογράφων που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, για μια ακόμη φορά, που αποσκοπούν;
Κάποιοι θεωρούν, και έχουν αποφασίσει, ότι εμείς οι πολίτες ζητήσαμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα για να κρίνουμε αν η ψήφος μας θα είναι χαμένη. Όμως η αντίληψη για την δήθεν «χαμένη ψήφο» είναι ακόμη ένα τέχνασμα του συστήματος γιατί δεν υπάρχει χαμένη ψήφος. Ο υποψήφιος που εκφράζει τις προσδοκίες μιας ομάδας πολιτών είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από χαμένη ψήφος, για την ομάδα αυτή είναι ψήφος ελπίδας για το μέλλον, ακόμη και αν χάσει.
Φανταστείτε εκλογές χωρίς δημοσκόπους αλλά με υποψήφιους να κάθονται στο εδώλιο μπροστά από χιλιάδες πολίτες και να μετρούνται όχι μόνο στα λόγια αλλά σε ικανότητες και σε πράξεις. Για την πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία ή σε μια ιδιωτική εταιρεία, ένας υποψήφιος πρέπει να περάσει από εξετάσεις, συνεντεύξεις και άλλες διαδικασίες όπως το να παρέχει ακριβή και τεκμηριωμένα στοιχεία για τα προσόντα του. Γιατί όχι και ένας υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας; Πόσο πιο καθαρός και δίκαιος θα ήταν ο αγώνας αν άλλαζε η όλη προσέγγιση στην εκλογή του κατάλληλου υποψηφίου για την προεδρία μιας ολόκληρης χώρας.
Αντιθέτως, διοχετεύονται χρηματοδοτήσεις από κόμματα, δηλαδή λεφτά των φορολογούμενων, σε υποψηφίους οι οποίοι τα εκμεταλλεύονται για να ξεγελάσουν τον ίδιο τον φορολογούμενο με δημοσκοπήσεις που τους τοποθετούν ψηλότερα από εκεί που θα ήταν στην πραγματικότητα και με διαφημιστικές εκστρατείες που αρμόζουν σε προϊόντα και όχι ανθρώπους.
Οι παραπλανητικές δημοσκοπήσεις μετατρέπονται σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αφού πετυχαίνουν να αλλάξουν τάσεις και συμπεριφορές, και εν τέλει διαμορφώνουν ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν. Για όσο συνεχίζονται, οι πολίτες που διαθέτουν κριτική σκέψη και αναλυτικό μυαλό οφείλουν να αγνοούν τους δημοσκόπους και να περιφρονούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Αλέξης Μακρίδης
Recent Comments