Τους καλοκαιρινούς μήνες η Κύπρος φιλοξενεί αμέτρητους Βρετανούς που καταφτάνουν εδώ για να απολαύσουν κυρίως τον ήλιο και την θάλασσα και σε μερικές περιπτώσεις το φαΐ (συνήθως προτιμούν τα «δικά τους») Αυτά έχει να προσφέρει η Κύπρος στο μυαλό του μέσου Βρετανού.

Μπορούμε να χωρίσουμε το αγοραστικό αυτό κοινό σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες, σε σχέση με την αντίληψη τους για την Κύπρο.

Οι ηλικίες 18-39 αποτελούν τη νεότερη γενιά ελαφρόμυαλων Βρετανών που επισκέπτονται τις περιοχές Αγίας Νάπας – Πρωταρά για την εξωπραγματική νυχτερινή ζωή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, που έξυπνα, μπορεί να πει κανείς, τους πουλούν οι ντόπιοι κάθε χρόνο εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η κατηγορία 40-79 έρχεται με ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες, βλέψεις για την κουλτούρα και την ιστορία της Κύπρου. Θεωρεί στις πλείστες των περιπτώσεων την Κύπρο ως κάτι εντελώς ξεχωριστό και διαφορετικό από την Ελλάδα. (Εδώ υπάρχουν Κύπριοι με ανάλογη αντίληψη, θα ντρέπονταν οι Βρετανοί;!)

Η τρίτη κατηγορία, οι 80 και άνω, αποτελείται από πρόσωπα (φάτσες) που βλέποντας τες δύναται εύλογα να σκεφτεί κανείς «τι να έκαναν άραγε την περίοδο του ‘55-59;» Κάποιοι εξ αυτών πιθανόν να βρίσκονταν στην Κύπρο ως νεαροί στρατιώτες 18 και κάτι χρονών. Ίσως ένας αξιωματικός τους (που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή) τους είχε διατάξει να βασανίσουν κάποιο Κύπριο αγωνιστή της Ένωσης, ή ακόμη, μπορεί να έλαβαν μέρος στους βασανισμούς παιδιών-εφήβων ή και γυναικών που πιάστηκαν να βοηθούν τον Αγώνα.

Κοιτάζοντας τα δαιμονικά αυτά πρόσωπα είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς, τουλάχιστο για εκείνους που όντως συμμετείχαν στα πιο πάνω, αν μετάνιωσαν ποτέ για αυτά που έκαναν. Ή αν τα απέβαλαν μεθοδικά από την μνήμη τους. Πιθανόν όχι. Αυτό όμως δεν τους σταματά από το να επισκέπτονται την Κύπρο. Αντιθέτως.

Πολλοί εξ αυτών μας θεωρούσαν πάντα ιθαγενείς, ανθρώπους μιας κατώτερης φυλής. Αυτή η αντίληψη διαφαίνεται συχνά από τους «ντόπιους» Βρετανούς της Πάφου…Ένας από αυτούς κάποτε μου είχε πει ότι η μοναδική λύση για την Κύπρο είναι η διχοτόμηση. Πήρε την πρέπουσα απάντηση. Ένας άλλος μου είπε πως το DNA μας είναι κυρίως εβραϊκό…Πήρε και αυτός απάντηση.&@

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, εκτός από την απέραντη φιλοξενία που έχουμε προσφέρει σε αυτή την ράτσα, με γνώμονα πάντα το κέρδος, υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει η μόδα του Κυπραίου που στέλνει τα παιδιά του για σπουδές στην Αγγλία. Για εκπαίδευση δηλαδή, σε αυτούς που με βάρβαρο τρόπο μετά τα Οκτωβριανά του 1931, έβαλαν σκοπό να μας στερήσουν την ελληνική παιδεία και εν κατακλείδι να μας αφελληνίσουν. Σε αυτούς που έβαλαν το δηλητήριο της διχοτόμησης στο σύνταγμα το οποίο με διεστραμμένη μαεστρία μας έδωσαν προς υπογραφή. Σε αυτούς που κατέχουν παράνομα, αλλά δήθεν συνταγματικά, 2,5% κυπριακού εδάφους το οποίο αποκαλούν «κυρίαρχες βάσεις» (United Kingdom όπως αναγράφεται στους χάρτες). Σε μια φυλή που στην παγκόσμια ιστορία προκάλεσε φοβερά δεινά σε τόσες άλλες φυλές του πλανήτη, με συνέπειες που τις βιώνουμε μέχρι σήμερα…

Μετανιώνω που πήγα κάποτε να εκπαιδευτώ σε τέτοια χώρα. Μακάρι να γνώριζα καλύτερα…

Αλέξης Μακρίδης