Το 1946, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση διεκδίκησαν και διαχώρισαν την Κορέα σε βόρεια και νότια στον 38ο παράλληλο, η πρώτη λόγω συνθηκολόγησης με την Ιαπωνία (που κατείχε την Κορέα) και η δεύτερη αφού κήρυξε πόλεμο σε αυτή.

Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης που και οι δύο υπερδυνάμεις υποσχέθηκαν δεν τηρήθηκε. Η καθεμιά εγκατέστησε τον ηγέτη της επιρροής της και ακολούθως ο καθένας από αυτούς κήρυξε ανεξάρτητο κράτος το 1948.

Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε το 1950 όταν η Βόρειος Κορέα άρχισε προέλαση στο νότιο τμήμα με στόχο την επανένωση των δύο χωρών, αν και κάποιες πηγές το θεωρούν ως πρόσχημα για επανάκτηση εδαφών.

Ο Χάρυ Τρούμαν μη θέλοντας άμεση εμπλοκή και με τον μανδύα του ΟΗΕ αντεπιτέθηκε μαζί με συμμάχους των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1950. Ένα μήνα αργότερα ενεπλάκη και η Κίνα με Σοβιετική συμμετοχή, όταν η στρατιωτική απειλή έφτασε στο κατώφλι της.

Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 1952 όπου ο  νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Αίζενχάουερ πρότεινε ανακωχή. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 2 εκατομμύρια νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera αποδείχθηκε ότι έγινε χρήση βιολογικών όπλων από τις ΗΠΑ σε αυτή την διαμάχη. Με στοιχεία και αποδείξεις που συμπεριλαμβάνουν μαρτυρίες, εμπεριστατωμένη μελέτη ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας, παρατηρήσεις στον χώρο των συμβάντων και την παραδοχή από πιλότο της αμερικανικής αεροπορίας που έριχνε βόμβες οι οποίες περιείχαν έντομα μολυσμένα με ελονοσία, τύφο και άλλες ασθένειες που οδήγησαν αθώους κατοίκους διαφόρων περιοχών στο θάνατο.

Οι ΗΠΑ αρνούνταν κατηγορηματικά από τότε την οποιαδήποτε ανάμειξη σε τέτοιου είδους ενέργειες με το πρόσχημα ότι ήταν “κομμουνιστική προπαγάνδα”

Συμπεράσματα

Η Κορέα μια χώρα ενωμένη έπεσε θύμα των περιστάσεων και ιδιαίτερα την περίοδο μετά τον 2ο παγκόσμιο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φιέστα διαχωρισμού εδαφών μεταξύ δυτικών δυνάμεων και ΕΣΣΔ. Από τότε έμεινε διχοτομημένη και η κατάσταση έχει επισημοποιηθεί με την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο έλεγχος που εξασκούν οι ξένες δυνάμεις συνεχίζεται επ’αόριστον και αποτρέπει την αυτοδιάθεση της χώρας. Ένα παρόμοιο σενάριο είναι αυτό της Κύπρου, που είχε επίσης υπόβαθρο τον ψυχρό πόλεμο. Η διαφορά είναι ότι παρόλο που η κατάσταση έχει σχεδόν εδραιωθεί, δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι που δίνει περιθώρια για αποφυγή του χείριστου σεναρίου.

Ο βιολογικός πόλεμος, η εσκεμμένη δηλαδή εξάπλωση ενός ιού ή μιας ασθένειας μέσω παθογόνων μικροοργανισμών με σκοπό την εξόντωση μερίδας ανθρώπων, είναι ένα γεγονός που ξεκίνησε εδώ και τουλάχιστο 80 χρόνια.

Αλέξης Μακρίδης

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1083798/emploki-diaspasi-kai-biologkos-polemos