Μετά την εντυπωσιακή ομιλία στον ΟΗΕ, ο πρόεδρος υπέκυψε στις απαιτήσεις της ΕΕ, όπως ήταν αναμενόμενο. Για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δήλωσε ότι “οι κυρώσεις (κατά της Τουρκίας) δεν ήταν αυτοσκοπός”
Ας απαντήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας γιατί οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, μιας χώρας που δεν απείλησε καμία ευρωπαϊκή χώρα με τον τρόπο που το κάνει η Τουρκία, είχαν προτεραιότητα από την πρώτη κιόλας στιγμή και όχι οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία.
Σίγουρα δεν είναι απλό να έχεις 26 χώρες (και Ελλάδα μέσα) να σε πιέζουν να μην βάλεις βέτο. Θα σε μετατρέψουν σε μαύρο πρόβατο μέχρι να υποκύψεις. Τι κάνει ένας αρχηγός κράτους σε τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένει ή υποχωρεί; Ίσως το καλύτερο θα ήταν να μην βρεθεί σε αυτή τη θέση εξ αρχής.
Ήταν λανθασμένη λογική να γίνει σύνδεση δύο ανεξάρτητων γεγονότων γιατί μόλις αυτό θα γινόταν εμφανές τότε θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας, όπως και έγινε. Το θέμα Λευκορωσίας είναι ανεξάρτητο από το θέμα Τουρκίας, έστω και αν η κοινή λογική επιζητεί δικαίωση στο να υπάρχει ομοιογένεια στον τρόπο αντιμετώπισης γεγονότων από την ΕΕ. Από την δική μας πλευρά δεν θα έπρεπε να γίνει κανένας συσχετισμός – ακόμη και αν η πρόθεση ήταν σωστά το να χρησιμοποιηθεί το πρώτο ως μοχλός για το δεύτερο.
Θα μπορούσαν να δοθούν άλλα επιχειρήματα για την Λευκορωσία. Επιχειρήματα που να αφορούν την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, τις ικανότητες της Τσιχανόφσκαγια (η οποία παρουσιάζεται εδώ και βδομάδες ως η επίσημη εναλλακτική λύση) να αναλάβει την προεδρία της χώρας και το βαθμό που επηρεάζεται η ΕΕ (αν επηρεάζεται) από τα εσωτερικά της Λευκορωσίας, σε σημείο που να απαιτούνται τόσο άμεσες κυρώσεις κατά 40 Λευκορώσων διπλωματών.
Το πιο πιθανό είναι πως ούτε και αυτό θα έπειθε. Όταν εύστοχα επιχειρήματα δεν έπεισαν την Ευρώπη για κυρώσεις ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις που είναι μέγα θέμα εδώ και αρκετούς μήνες γιατί να πείσουν για τη Λευκορωσία όπου φανερά υπάρχει ατζέντα;
Για αυτό οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρέπει ως κράτος να αποκτήσουμε Αυτοδυναμία, ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε σε τέτοιο εξευτελιστικό βαθμό από τρίτους και ότι πρέπει να ψάξουμε και για άλλους εταίρους που να μας σέβονται περισσότερο.
Η ΕΕ δηλώνει τώρα ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας “είναι ένα ενδεχόμενο”. Με λίγα λόγια, μας κοροϊδεύουν κανονικότατα εδώ και μήνες με ψεύτικες υποσχέσεις και μια αλληλεγγύη που μένει μόνο στα λόγια. Αν αυτό ήταν σενάριο επιχειρηματικού συνεταιρισμού, θα είχαμε αποχωρήσει προ πολλού.
Αλέξης Μακρίδης
https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1032365/aftodynamia
Recent Comments